Založ si blog

Úloha médií v spoločenskom povedomí

Sociálne povedomie znamená, že by ste mali vedieť, čo je od vás  spoločensky prijateľné v spoločnosti, a mali by ste konať týmto spôsobom. Masmédiá majú prominentnú úlohu v modernej spoločnosti. To môže priniesť radikálne zmeny a zlepšiť sociálnu situáciu, ktorá ovplyvňuje náš sociálny, občiansky, kultúrny, politický, ekonomický a estetický výhľad. Modernizácia previedla médiá ako nezanedbateľnú súčasť ľudskej činnosti.

 

Avšak, faktory, ako je vek, vzdelanie, ekonomické podmienky, osobné potreby a dostupnosť vhodných komponentov rozhodnú o množstve a frekvencii používania médií.

To je zrejmé zo skutočnosti, že väčšina mediálnych centier sa nachádza v mestských oblastiach. Väčšina spotrebiteľov mediálnych produktov sa sústreďuje v okolí miest a obcí.

Vedecká gramotnosť je poznanie a pochopenie vedeckých pojmov a postupov potrebných pre osobné rozhodovanie, účasť v občianskych a kultúrnych záležitostiach a ekonomickej výkonnosti. Jedná sa o rokovania týkajúcich sa sociálno-vedeckých otázok a vyžaduje schopnosť robiť informované rozhodnutia týkajúce sa týchto problémov, pretože majú aj morálne a etické dôsledky.

 

Stretávame sa s problémami s vedeckým rozmerom na dennej báze prostredníctvom médií. V prípade, že myšlienka vedeckej gramotnosti má mať význam pre situácie, kedy sa študenti stretávajú s vedou, musí ich konštruktívne upútať do sociálno-vedeckých otázok. V dnešnom svete, tieto otázky môžu mať vplyv na spoločnosť: globálne otepľovanie, otázky genetického inžinierstva, testovanie na zvieratách, odlesňovacie postupy, jadrové skúšky a otázky environmentálnej legislatívy.

Zákulisné praktiky

10.05.2016

„Vojna“, ktorá k nám prichádza cez televízne obrazovky. Dlhší čas som premýšľala nad tým, čo môže byť vojnou, ktorú nevidíme. Ako som tak nad tým rozmýšľala napadlo mi skutočne veľmi veľa vecí. Na počudovanie je v spoločnosti veľmi veľa skrytých „vojen“, o ktorých možno veľakrát vieme, ale nevidíme ich. Alebo ich aspoň vidieť nechceme. [...]

Mediálny svet a mládež

09.05.2016

Média sú dnes neodmysliteľnou súčasťou života každého človeka. Ovplyvňujú naše názory a aj naše rozhodnutia. Dôležitou skupinou, na ktorú média pôsobia sú hlavne deti a mládež. Potrebnou súčasťou médií je reklama. Pokiaľ ide priamo o svet reklamy sú cieľovou skupinou najmä deti a mládež stredoškolského veku, pretože predstavujú najväčších [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 4845x
Priemerná čítanosť článkov: 1615x

Autor blogu

Kategórie

Archív